четвъртък, 27 юли 2017 г.

Как изкуственият интелект променя SEO




Как изкуственият интелект променя подходите за оптимизация на сайтовете?
Към този момент търсачките използват няколко фактора при формирането и показването на резултати – история на търсенето, местоположение, предпочитани сайтове и предпочитанията на други потребители, които са търсили същото съдържание. С навлизането на изкуствения интелект в основата на процеса на търсене подходите за оптимизация на сайтовете се изменят. Машините се учат от предпочитанията и търсенията на потребителите.
Ето едно кратко резюме за това какво мислят водещите експерти от областа на маркетинга за промените в индустрията:
1.      Увеличаващото се значение на SEO оптимизацията върху визуалното съдържанието
Сам Маликарджунан, ръководител на департамента по бизнес развитие в HubSpot Labs споделя, че „уебтърсачките стават все по-добри в анализиране на съдържанието на видео клипове, аудио записи и изображения“. Според него аудио-визуалното съдържание ще има развиващо се влияние върху оптимизацията на търсачките и сайтовете. Google не само окуражава видео търсенето в търсачката си, а става и все по-добър в това да разбира какво има във видео клиповете. Този напредък в разработването на изкуствен интелект променя много неща за създателите на видео съдържание.
2.      Повече внимание върху качеството, значимостта на съдържанието и фокуса върху потребителите
Използването на уебтърсачки е по-голямо и по-значимо от всякога и налага промени в процеса на търсене и на предоставяне на информацията.
RankBrain на Google се опитва да разбере контекста на съдържанието в уебсайтовете. Докато Google става все по-добър в това да разпознава намерението за самото търсене на потребителите, става все по-важно от всякога изследването на ключовите думи и тяхното прилагане в уебсайтовете. Наблъскването на уебсайтове с ключови думи се обезсмисля и започва да се цени качеството и използването на думи, които отговарят на въпросите на потребителите.
3.      Подбор на линкове за изграждането на връзки (link building)
Лари Ким, основателят на Wordstream, споделя, че сайтовете с утвърдени домейни, към които сочат много външни линкове и препратки, но имащи ниско качество на съдържанието, ще са най-големи потърпевши от подобренията на Google.
SEO специалистите ще трябва да се фокусират още повече върху уместността и качеството на съдържанието в своите препратки, тъй като по-умните търсачки ще анализират хората, които кликват върху Вашите линкове, и ще преценяват дали всъщност те четат съдържанието или излизат от уебсайта веднага. Освен това препратките, които пускате, ще трябва да идват от уебсайтове от същата категория или подобна, към която спада Вашият. По този начин се изгражда ниша, към която принадлежите. Благодарение на нея връзката с клиентите и потребителите Ви ще е по-пълноценна и ще се избегнат измамните начини за увеличаване на трафика на нови потребители чрез спам на препратки и линкове.
4.      Отвъд оптимизацията, предназначена само за компютърно търсене – оптимизация за мобилни устройства и гласово търсене
Според проучване на Google от 2016 г. 40% от всички потребители, използващи търсачката на Google, използват мобилни устройства, а един на всеки четирима души използва мобилно устройство всеки ден. Ако като маркетолог не оптимизирате търсенето с мобилни устройства и начина, по който Вашата марка и бранд достигат до клиенти Ви, рискувате да изгубите една четвърт от потенциалната си аудитория.
Макар Google да оказва натиск върху оптимизацията на търсенето с мобилни устройства, може да се намерят и положителни страни в това. Например, ако имате мобилно приложение за Вашия уебсайт, можете да го позиционирате в търсачката и да се отваря вместо уебсайт. Дори и да пишете накратко и сбито, Google отново разпознава какво искате да намерите, а търсенето със звукови команди се е разширило, улеснило и подобрило значително.
Според основателят и главният изпълнителен директор на маркетинговия отдел на Link-Assistant, Алех Барсевич, стратегията за гласово търсене трябва сериозно да се включи в уебсайтовете. Той вярва, че това е бъдещето на оптимизацията за търсачките.
Край на непозволените техники при маркетинг кампаниите
Колкото по-умен става алгоритъмът на Google, толкова повече намаляват непозволените техники за мамене на системата и потребителите. Краткосрочните похвати, които целят да излъжат алгоритъма, намаляват и спират да работят, а дългосрочните позволени стратегии за удовлетворяване на потребителите започват да се отплащат.
Всичко това може да звучи много сложно и трудно изпълнимо, но изкуственият интелект при оптимизацията за търсачките става все интуитивен и естествен. Именно заради това специалистите по маркетинг препоръчват да се отдели внимание за качествено търсене при потребителите, а RankBrain ще осигури всичко останало.

 Автор:
Денислав Миланов,
Стажант Маркетинг, Miracle Works

Няма коментари:

Публикуване на коментар