четвъртък, 24 август 2017 г.

Латерално мислене или как да бъдем креативни

Не можем да решим проблемите като използваме същия начин на мислене,който сме използвали, когато сме ги създавали. - Албърт Айнщайн


Термина латерално мислене е  създаден от психолога Едуард де Боно. То може да ви помогне да намерите творчески решения, които да ви превърнат в лидер в един все по-сложен свят.



     Латералното мислене, наричано още странично означава да мислиш творчески или
,,извън кутията“, за да решиш проблема. Обикновено решението на проблема изисква да го погледнем в нова и необичайна светлина. Това е изкуството да гледаш нещата от страни и да не избираш очевидния отговор. Страничното мислене е свързано много повече с възприятията, отколкото с логиката.


    Обикновено логическото мислене се използва за разрешаване на проблеми по директен и ясен начин. Страничното мислене, обаче гледа на нещата от странична гледна точка за да намери отговори, които не са очевидни веднага. Тези умения често се изискват в творчески кариери като маркетинг и реклама. Най–хубавото при него е че няма никакви правила. 


    Латералните загадки намират широко приложение, освен че развиват мозъка и въображението те се използват и много успешно в иновативните компании за мотивиране на служителите. Благодарение на тях се постигат високи нива на ангажираност и също така служат за намаляването на стреса. Има и компании, като Apple например, които ги използват при наемането на служители.




    Ето и някои примери за  латерални загадки, отговорите на които ще разберете следващия четвъртък.

1. Една жена има неоспоримо доказателство в съда, че съпругът и е бил убит от сестра и. Съдията заявява: "Това е най-странният случай, който някога съм виждал. Макар че това е вярно, тази жена не може да бъде наказана.
2.  Един мъж се прибира от Швейцария с влак. Ако пътуваше във вагона за непушачи, щеше да умре.
3.  Една жена си купува чифт нови обувки. Отива на работа и умира.
4. Един човек влиза в бара и си поръчва питие. Барманът изважда пистолет и го насочва към него. Човекът казва: "Благодаря" и излиза.
5.  В средата на лятото е открито тяло в парк в Чикаго. Има фрактури по цялото тяло включително и черепа. Причината за смъртта е хипотермия.

Автор: Таня Пеева
Стажант реклама, Miracle Works

Няма коментари:

Публикуване на коментар